vineri, 2 iulie 2010

NETWORK MARKETING, arbore sau piramida ?

NETWORK MARKETING

 

piramida sau structura arborescenta ?  

 

 

 

 

 

Poate fi considerat sistemul Network Marketing un sistem piramidal, sau o structura arborescenta? Iata o intrebare la care marea majoritate a oamenilor ar raspunde fara sa se gandeasca sau sa analizeze cu atentie! Aceasta datorita necunoasterii sau confuziei generate de ignoranta sau aroganta.

 

Network Marketing am vazut ce inseamna din prezentarea generala. Poate fi acesta catalogat drept un sistem piramidal? Raspunsul este categoric NU !!! Dar trebuie sa si argumentam ! Haideti sa studiem impreuna cum functioneaza un sistem piramidal.

 

1.                          Societatea umana este structurata dupa un sistem piramidal ! Nici nu ar putea fi altfel!!!

 

, deoarece intr-un stat nu ar putea sa existe mai multi sefi de stat, sau mai multi prim-ministri, etc. Deci, seful statului este chiar varful piramidei pentru ca detine cea mai inalta functie in stat in orice organizare statala, in trecut, prezent si viitor. Este urmat imediat sub el de consilieri. Urmeaza guvernul, structurat tot piramidal, pana la nivel de prefecturi (nu conteaza denumirea, deoarece depinde de fiecare stat in parte), directii judetene, agentii guvernamentale, etc. Apoi primariile (generale si de sector, orasenesti, municipale si comunale). Acestea din punct de vedere administrativ si executiv.

 

Din punct de vedere judecatoresc putem vorbi de tot ce inseamna justitie, organizata si structurata tot piramidal. De la tribunale teritoriale de tot felul pana la Curtea Suprema de Justitie. Apoi procuratura, de la cel mai mic procuror, pana la Procurorul Grneral.

 

Din punct de vedere legislativ, automat ne gandim la Parlament (unicameral sau bicameral) care nu are cum sa functioneze, decat tot in sistem piramidal

 

Armata, unde exista un Comandant Suprem, inconjurat de maresali, generali, structurati pe functii si grade ierarhice, deci tot piramidal, samd, pana la ultimul soldat care da cu matura. Nici nu are cum sa fie altfel!

 

Ei bine, toate aceste structuri statale functioneaza numai pe baza de ORDINE TRANSMISE SI DATE DE SUS, si executate pana la cel mai neansemnat "portar".

Fiecare treapta sau esalon al acestei piramide se bazeaza pe cei de jos, altfel n-ar avea cui sa transmita ordinele venite de sus.

 

Intrebare: Toti de la baza pot ajunge sefi de stat sau prim-ministri in acelasi timp? Pot exista mai multi sefi de stat, procurori generali, etc? Categoric NU !!! Intotdeauna cei de jos executa ordinele venite de sus. A existat si vor exista intotdeauna SEFI si SUBORDONATI. Este normal si firesc sa functioneze asa !

 

2. In Network Marketing se intampla "exact invers" in sensul ca aproape nimeni nu face ce a fost sfatuit sa faca pentru a avea succes, pentru ca nu exista ordine date de sus, deoarece exista o libertate totala! Mai mult, oricine, de la orice nivel poate ajunge in "varf", neangradit de nimeni, ba chiar ajutat de cei de "deasupra", ceea ce nu se poate spune despre sistemul piramidal/statal, analizat anterior.

 

In Network Marketing nu exista sefi ! In schimb exista LIDERI, iar acestia sunt urmati de oameni pt. ca vad intr-un lider un ideal, un mijloc de a atinge un scop, un om de la care pot

invata. Functioneaza urmatorul principiu: "Daca vrei sa ajungi undeva, intreaba sau urmeza pe cineva care a ajuns deja acolo unde vrei si tu sa ajungi".

Liderul atrage oamenii care se identifica cu el.

 

3. Network Marketing se aseamana cel mai bine cu un arbore ! De ce cu un arbore?

 

Daca analizam cum se dezvolta un arbore constatam ca acesta creste asimetric. Mai intai o samanta (persoana nou inscrisa intr-o companie MLM) este plantata pe un teren fertil de catre cineva (sponsorul), care frecvent pune apa si sapa la radacina, pt. ca samanta nou plantata sa creasca in condiţii bune.

 

Pe masura ce samanta creste, se dezvolta, rasare din pamant o mica tulpina, ce-si are radacina in pamant. Radacina are rolul de a extrage din pamant toate elementele necesare cresterii. Tot radacina are rolul de a nu permite ca noua tulpina sa nu fie smulsa de vant si de a fi cat mai bine ancorata. Pe masura ce tulpina creste, radacina creste si mai mult in pamant (deci direct proportional ). La un moment dat, din tulpina rasar ramuri (total asimetric ), devoltandu-se mai tarziu intr-o coroana. Pe masura ce coroana creste tot mai mare, radacina se mareste in pamant direct proportional. Apoi, din fiecare ramura apar ramurele, care dau nastere la frunze, flori si fructe din care apar semintele, si procesul reincepe !!!

 

In Network Marketing semintele sunt noii sposorizati. Radacina si terenul sunt Compania  MLM si linia sponsoriala. Ramurile sunt noii sponsorizati care incep sa dea roade (ramurele, frunze, fructe si seminte). Sa nu uitam de soare, aer si apa, care sunt planul de recompense, sistemul educativ specific MLM si nu in ultimul rand produsele si serviciile

oferite de Compania MLM.

 

Acum imaginati-va un arbore real, cu radacina si coroana in toata splendoarea sa !

Cu convingerea ca ati inteles asemanarea dintre Network Marketing si o Structura Arborescenta va urez toate cele bune si astept sa ma contactati.

 

www.4life.com

 

4life.romania@gmail.com

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu